perjantai 5. toukokuuta 2017

Videoviikonloppu alkakoon!

Täällä Etelä-Karjalassa on kuluneella viikolla ollut ihanan lämmintä ja aurinkoista. Kauniiden kevätpäivien jatkoksi säätiedotus on luvannut kylmenevää - siis oivallinen keli vielä kerran ennen kesää istua hetki sisällä tai pihakeinussa lapaset kädessä, ja katsoa filmejä n. 80 vuoden takaa.

Seuraavat linkit on poiminut talteen Kotkaniemen tulevaa näyttelyä suunnitteleva Sinikka Myyrä, joka ystävällisesti antoi keräämäänsä tiedon iloksenne. Joukossa on myös muutama äänite ja osa niistä on jälkiäänitettyjä. Seuraavaan listaan ne on kuitenkin pyritty laittamaan jotakuinkin aikajärjestykseen.

Suomen itsenäisyysjulistus
Talonpoikaismarssi 1930 (n. 10 sekunnin kohdalla Ukko-Pekka nousee portaita, joilta myöhemmin katselee)

Presidenttien puolisot/Ellen Svinhufvud
Alla oleva linkki johtaa sivulle, jolla esitellään presidenttien puolisoita. Video Ellenistä ja Ukko-Pekasta Kultarannassa on hiukan alempana sivulla. Vieläköhän presidentti Niinistö kantaa puukkoa mukanaan Kultarannan puutarhassa käevllessään?
Alussa muurataan peruskiveä vuonna 1927, kohdasta 0:52 alkaa Ukko-Pekan puhe.

Mäntsälän kapina kukistettiin radion avulla (puheen toisinto)

Mäntsälän kapinan jälkeen olot rauhoittuvat (n. 3 min mykkäkuvaa Svinhufvudin kaudelta)

Matkalla Lounais-Suomessa 1932 (Svinhufvud ampuu kiväärillä ja vaimo Ellen ojentaa ruusun palkinnoksi)

Hakaristejä voimistellen (Voimistelunäytös 1934)

Ylen vanhin ohjelma: uudenvuodenpuhe 1935 
"KansalaisetOlemme uuden vuoden kynnyksellä. Viettäkäämme sen ensimmäistä viikkoa jälleen sovinnollisuuden, yhteisymmärryksen ja rauhan merkeissä."

Soome president Svinhufvud Eestis (1935)
(Meelis Laur)

Presidentti vierailee Ensossa (1935)
Artikkeli käsittelee vuoden 1931 presidentinvaaleja, mutta filmi on kuvattu vuonna 1935 presidentin vieraillessa Ensossa.

Finlands' President (1936) (British Pathé)
Tässä Svensk Filmindustrin filmissä on harvinaista kuvamateriaalia Pekka Svinhufvudista Kotkaniemessä. Kyseisestä filmistä ovat kuvaajat ilmeisesti aikanaan jättäneet muistoksi valokuva-albumin, jonka kuvista on Kotkaniemen museoon teetetty mm. postikortteja. Itse filmiä on kuitenkin luultu kadonneeksi - vaan pitäisiköhän sitä etsiäkin länsinaapurista?
https://www.youtube.com/watch?v=ibchL1-tKBk

Gustaf V på statsbesök i Finland 1936

Suomi oli 1930-luvulla ahkera, aurinkoinen ja autoistuva, mutta yhä hevosvetoinen (Helsinki vuonna 1937 ja Suomi vuonna 1937)
Näistä 30-luvun pätkistä ylemmässä on kesäistä tunnelmaa Helsingissä ja minuutin kohdalla vilahtaa Kotkaniemestäkin tuttu Lex-patsas. Loppupuolella on ehkä hauskimmat lastenrattaat ikinä ja muotivinkkejä kesärannoille.
Sivun alalaidan videossa vieraillaan sitten ympäri Suomen ja lopussa myös Viipurissa, jossa Ukko-Pekkakin on. 

Puolustusvoimain katsaus 48 (1942). Jatkosodan katsaus 48/42 
Heti videon alussa Ukko-Pekka ja Ellen saapuvat Viipurin ampumakilpailuihin.

Puolustusvoimain katsaus 80 (alanimeltään Lottatyttö)
Syksyllä 1943 puolustusvoimat teki elokuvan Lottatytöistä. Siinä on kohtaus Topeliuksen ja Kivelänkatujen kulmassa olevassa puistossa, jossa lottatytöt myyvät lottamerkin viidellä markalla. Tämä jäi viimeiseksi filmiksi Svinhufvudista. 

Puolustusvoimain katsaus 82 (1944)
Jatkosodan katsaus 82/44
Helsinki suruliputuksessa presidentti Svinhufvudin hautajaispäivänä. Lähikuva vainajasta arkussa. Svinhufvud haudataan Luumäelle, omalle kotiseudulle. Siunaustilaisuus kirkossa.

Mukavaa viikonloppua!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti